Wegedajnia



WEGEDAJNIA- PRZEPISY:

1) Kotleciki z ryżu i warzyw:
Składniki:
    1 szkl. ryżu
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    pół puszki kukurydzy
    pół puszki zielonego groszku
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy,
    odrobina chili
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ostygnie mieszamy go z kukurydzą, groszkiem, natką pietruszki i mąką kukurydzianą. Dodajemy sól, pieprz, kurkumę i chili. Całość miksujemy blenderem, ale niedokładnie, tak żeby część warzyw była widoczna. Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron aż uzyskają złoty kolor.

2) dip z czerwonej soczewicy:
Składniki:

    1 szkl. czerwonej soczewicy
    1 mała czerwona cebula
    1/3 małego pora
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    2 łyżki oliwy z oliwek

Podsmażamy posiekaną cebulę na oliwie. Gdy zmięknie dodajemy cieniutko pokrojonego pora i dusimy 3 minuty. Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody. Gdy będzie miękka dodajemy warzywa, przecier pomidorowy, sól, pieprz i zioła. Dusimy jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając, żeby dip nie przystał do dna. Jeśli będzie za gęsty można dodać więcej wody.




3) Kotlety fasolowo- ziemniaczane z orzechami włoskimi:

 Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 150g czerwonej fasoli
  • 100g orzechów włoskich
  • 1 sucha bułka
  • 5-6 łyżek mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeważnie wystarcza ok. 40 minut (jak ktoś jest leniwy, może użyć fasoli z puszki). Ziemniaki obieramy i gotujemy. Orzechy kroimy i prażymy na rozgrzanej patelni przez 2 minuty, tak żeby się nie przypaliły. Bułkę kroimy na kawałki i moczymy w wodzie. Miksujemy blenderem fasolę, ziemniaki i bułkę. Dodajemy mąkę, orzechy włoskie, czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron. Te kotlety mają tendencję do wchłaniania dużej ilości oleju, więc dobrze jest po zdjęciu z patelni od razu położyć je na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć część tłuszczu.

4) Sałatka z kapusty pekińskiej.
Składniki:
    1/2 niedużej kapusty pekińskiej
    1/2 puszki groszku
    3-4 ogórki kiszone
    natka pietruszki (opcjonalnie)
    3 łyżki musztardy (np. miodowa)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

Kapustę szatkujemy, ogórki drobno kroimy. Mieszamy razem olej, musztardę, kilka łyżek wody, 1/3 łyżeczki soli i trochę pieprzu. W dużej misce łączymy razem wszystkie warzywa, polewamy dressingiem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

5) Sałatka brokułowa z tofu:

Składniki:
    1 brokuł
    1/2 puszki kukurydzy
    200g naturalnego tofu
    1/2 małej cebuli
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz czarny
    pomidorki koktajlowe do przybrania

Brokuł myjemy i gotujemy na parze. Kroimy na drobne różyczki. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, drobno posiekaną cebulę i kukurydzę. Następnie dolewamy jeszcze ocet i oliwę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Po przełożeniu na talerze dekorujemy sałatkę przekrojonymi na połowę pomidorkami koktajlowymi.
http://vegelicious.net/wp-content/uploads/2011/07/owsianka.jpg6) Owsianka z daktylami i kokosem  (na dwie osoby)
 
Składniki:
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 50g wiórków kokosowych
  • 50g daktyli
  • 1 banan
  • szczypta soli
Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Wrzucamy płatki owsiane, odrobinę soli, pokrojone daktyle, wiórki kokosowe. Gotujemy ok. 5-7 min. mieszając od czasu do czasu, żeby płatki nie przystały do dna. Na koniec dodajemy drobno pokrojonego banana, mieszamy i zajadamy.
Bardzo szybkie, bardzo smaczne i bardzo pożywne śniadanie.


7) Sajgonki z farszem warzywnym:
  • 1 marchewka
  • ok. 150g kapusty kiszonej
  • 1/2 niedużego pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • chilli


Marchew trzemy na tarce, kapustę siekamy, kroimy pora w krążki, paprykę w cienkie paski. Mieszamy razem warzywa, doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą, przeprzem i chilli.

8) Kostka sojowa z warzywami:

Składniki:
  • Kostka sojowa z warzywami100g kostki sojowej,
  • duża młoda bezpestkowa cukinia,
  • cebula,
  • 3 młode nieduże marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • duża czerwona świeża papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • łyżka Vegety,
  • sól, pieprz, maggi,
  • szczypta chili,
  • czosnek granulowany,
  • oregano,
  • natka pietruszki do przybrania.

Przygotowanie
1.     Warzywa umyć i obrać. Marchew zetrzeć na tarce o dość grubych oczkach. Cukinie, cebule i paprykę pokroić w kosteczkę, selera w cienkie paski, czosnek przecisnąć przez praskę. Kostkę sojową ugotować w wodzie z Vegetą, według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa poza czosnkiem, przyprawić. Smażyć, często mieszając, na dość dużym ogniu, do miękkości warzyw - ok 25 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier pomidorowy, czosnek i ugotowaną kostkę sojową, podsmażyć kilka minut, doprawić do smaku. Porcje na talerzu udekorować pietruszka. Podawać na gorąco.

9) Bigos wegański:


Składniki:
IMG_4708bigos– 0,5 kg kapusty kiszonej, odciśniętej z soku i poszatkowanej
– 0,5 główki małej białej kapusty poszatkowanej na drobno
– garść suszonych grzybów
– garść suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
– liść laurowy
– 2 kulki ziela angielskiego i 3 kulki czarnego pieprzu
– 0,5 łyżeczki kminku
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 2 parówki sojowe i garść kostki sojowej
– sos sojowy
– przyprawa do bigosu, a jeśli ktoś nie ma, to po 1/4 łyżeczki owoców jałowca, chili, papryki słodkiej, kolendry, tymianku i gorczycy
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie
Kapustę kiszoną i białą gotuj wraz z liściem laurowym, kulkami ziela angielskiego i pieprzu oraz przepłukanymi gorącą wodą grzybami i śliwkami przez ok. 2h.
Kostkę sojową gotuj do miękkości. Odcedź i wraz z pokrojonymi na plasterki parówkami zalej marynatą z sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Odstaw do lodówki na 30 minut. 
Na małej ilości oliwy podsmaż pokrojoną na drobno cebulkę, zasypujemy kminkiem i dodajemy kawałki parówek i soi wraz z marynatą. Chwilę podsmaż i dodaj do bigosu.
Na koniec dorzuć ok. 2 łyżeczki przyprawy do bigosu, przecier pomidorowy i czerwone wino.
Dopraw do smaku. Gotuj jeszcze dłuższą chwilę.

Tak samo, jak w przypadku wersji mięsnej – odgrzewany bigos jest z każdym dniem coraz lepszy!


10) Gulasz sojowy z warzywami i kaszą jaglaną:
Składniki:

- kostka sojowa
- kasza jaglana
- papryka czerwona
- cukinia
- pieczarki
- pomidory
- cebula
- czosnek
- oliwa
- pietruszka zielona
- majeranek
- oregano
- chili
- liść laurowy
- sól
- pieprz ziołowy
- bulion
- mąka
- woda

Przygotowanie:
Kostkę sojową moczymy w bulionie, ja zalewam bulion wrzątkiem i moczę kostkę przez 15 min, następnie odsączam. Warzywa myjemy, obierami, kroimi i siekamy. W średnim garnku z odrobiną oliwy szklimy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy cukinię, paprykę, pomidory, pieczarki i lekko dusimy. Do warzyw dodajemy odsączoną kostkę sojową, mieszamy zawartość garnka, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw, dodajemy zieloną, posiekaną pietruszkę, majeranek, oregano, chili, sól i pieprz, liść laurowy i dusimy do miękkości. Kiedy wszystkie składniki są już miękkie zagęszczamy nasz gulasz wodą z mąką. Gotujemy kaszę jaglaną, danie można podawać również z innymi kaszami, ryżem, ziemniakami lub na placku ziemniaczanym.

11) Leczo sojowe:

Składniki:
1 opakowanie kostki sojowej/gulaszu sojowego
1 kartonik krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
1 duża cukinia
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz, sól, oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Kostkę sojową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kroimy warzywa, najpierw podsmażamy na oliwie cebulkę, dodajemy czosnek, cukinię i papryki, dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Do warzyw dodajemy krojone pomidory, gotujemy przez chwilę. Dodajemy ugotowaną i odcedzoną kostkę, przyprawiamy i mieszamy wszystko razem.

Z podanych składników wychodzą 4 duże porcje.




ZUPY

1. Zupa sojowa:

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgK1tlXCF_6MCOJoo7JDOzCvvVmo45MBKrqc6g8qPW6t8s7u_INa5rSePTP2V73VDKBC0ADikm820wlG18muX9K06edKj9dA0_VjcORLeGffdMyVgbDfy-0g2ydQb41mTPGkobtN0XvMF8/s400/zupa.jpg
Ugotować trzy szklanki soi. Do tego dodać pokrojone w kostkę, ziemniaki, marchewkę, por, pietruszkę, przecier pomidorowy i przyprawy.
Podgotować do miękkości i gotowe :-)


2. Flaczki z kotletów sojowych:
 

 Składniki:
1 opakowanie kotletów sojowych ( 100 g) 
1 l bulionu warzywnego 
marchewka 
1/4 selera
kawałek pora
3 ząbki czosnku
liść laurowy
papryka czerwona
1 łyżka majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziarna ziela angielskiego
pół  łyżeczki ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
pieprz
Przygotowanie:

    W bulionie warzywnym ugotować kotlety sojowe (5 min),ostudzić i pokroić w paski. Marchew i seler pokroić w słupki ,por w plasterki ,paprykę w paski ,czosnek w plasterki. Warzywa dodać do bulionu ,w którym gotowały się kotlety. Dodać przyprawy i gotować dalej do miękkości warzyw. Następnie dodać kotlety sojowe i przecier pomidorowy. Całość zagotować i doprawić pieprzem.




 

3. Rosół azjatycki:

 Składniki: 
– 2 ząbki czosnku
– 3 pieczarki lub kilka grzybów mung
– marchewka
– 3 liście z kapusty pekińskiej
– ok. 3 cm pora
– 1/2 cebuli
– kawałek papryki
– garść pędów z bambusa
– 1 cm korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
– ostra papryka, sos sojowy, pieprz i sól
– oliwa z oliwek
– 1/2 kostki rosołowej warzywnej
– makaron ryżowy nitki (zalany gorącą wodą na ok. 3 minuty, odcedzony)

Przygotowanie:

W garnku na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zasypujemy papryką. Zalewamy wodą. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną na zapałki marchewkę, w kostkę paprykę, pokrojonego w krążki pora, imbir i posiekaną kapustę. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pędy bambusa, kostkę warzywną, sos sojowy i przyprawy. Podajemy z makaronem ryżowym.

4.  Grecka zupa z zielonej soczewicy:
Składniki na 4 porcje:

250g zielonej soczewicy opłukanej przed gotowaniem (można ją namoczyć przez 30 minut)
puszka krojonych pomidorów
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, oregano, 1 listek laurowy
2 łyżki czerwonego octu winnego

Wykonanie:
Cebulę, czosnek i marchew kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew, listek laurowy i odsączoną soczewicę. Chwilę dusimy. Następnie wlewamy około 1 litra zimnej wody i gotujemy około 30 minut. Wlewamy pomidory, dodajemy przecier, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec dodajemy ocet.


DODATKI:
1. Majonez sojowy- sojonez:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC9oqHGAJg9miLFGoKKJKqynEzM9Fwj_aBdksdyH3iF7srzbs8U9k8G5Y0_JFqaboXNo1T94cmJFzZW75yoE9-CjGXz6GF_wCkdUgk7SkedpOgv1tePlIN_hCKPu8Oo2zs5RFNE82H6U68/s1600/IMG_8251+%5B640x480%5D.JPGSkładniki:
mleko sojowe naturalne   

1 szklanka
olej rzepakow
1 szklanka
 sól
 1 łyżeczka
  musztarda
  1 łyżka
  sok z 1 cytryny 


Wykonanie:
 

Do blendera wlać mleko sojowe, dodać sok z cytryny, sól i musztardę. 
Blendować, jednocześnie powoli wlewając olej. W miarę blendowania i dolewania oleju, sojonez zaczyna gęstnieć. Po kilku minutach mamy gotowy majonez sojowy.
 Przechować w lodówce.


2. Zastosowanie inuliny w domowej kuchni:
Inulina jest lekkim zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). 
Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. 
Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smaku różnym domowym wypiekom – dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. 
Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju produktów mlecznych – w tym mleka sojowego – jak jogurt, kefir czy zsiadłe mleko. Także do deserów, takich jak budyń, kisiel, galaretka czy kogiel-mogiel…
To dlatego, że gotowana z wodą inulina zyskuje postać płynnej galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz – zmniejszając tym samym kaloryczność pokarmu. 
Jest też dobrym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów) oraz piany białkowej. Można ją także dodawać do past warzywnych, twarożków, pasztetów – wszędzie tam, gdzie przyda się coś stabilizującego, zagęszczającego lub wiążącego…

Granulina nasienna:

Do wyboru: nasiona sezamu, nasiona lnu lub płatki lniane, nasiona maku, ziarna słonecznika, wiórki kokosowe, płatki owsiane, pokruszone orzechy; 3-4 pełne łyżki dowolnej kompozycji proponowanych składników (lub jednego z nich) uprażyć lekko na suchej patelni. Pod koniec prażenia oprószyć inuliną (ok. 1 łyżka) – jednocześnie szybko mieszając – prażyć nadal przez chwilę.
Uformować na ciepło kulki „granulinki” lub pozostawić grys do ostygnięcia. Tę deserową posypkę lub gotową przekąskę można przechowywać w lodówce ok. 10 dni.

Inulinki kokosowe:


Wymieszać 1 cz. inuliny z 2 cz. wiórków kokosowych. Zagniatać masę dodając odrobinę wody. Uformować kulki lub pałeczki, pozostawić do pełnego stężenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że mój wpis Cię zainteresował. Dziękuję za poświęconą chwilę na komentarz :)